Waar kan een biodiversum

Bij het woord 'biodiversum' krijgen mensen vaak het idee dat het om een groot, uitgestrekt gebied moet gaan. Dit is echter niet noodzakelijk. Een biodiversum is een ecosysteem op maat. Of het nu om een een bedrijventerrein, of een tuin gaat, een biodiversum past overal thuis.

Precies weten of u plaats heeft voor een biodiversum? Hier bekijken wij met u de mogelijkheden voor uw terrein.

 

Een eigen ecosysteem, vol leven en variatie. Wie wil dat nu niet?! Toch denken veel mensen dat er op hun terrein geen mogelijkheden voor zijn, bijvoorbeeld omdat het te klein is of een aparte vorm heeft. Een biodiversum past echter eigenlijk overal thuis. Ook de vorm van een gebied maakt niet dat het ongeschikt is; de natuur werkt zelden met standaard vormen. Sterker nog, hoe unieker de vorm, hoe unieker het biodiversum ingericht kan worden!

Wij geven enkele voorbeelden van locaties waar een biodiversum ontwikkeled kan worden. Op grote terreinen zoals bedrijventerreinen of winkelcentra blijft na constructie van de gebouwen vaak resterende grond over. Hier kan vervolgens weinig mee gedaan worden; het is net te klein voor een tweede gebouw, of heeft net een vorm waar niets echt op thuis hoort. Hier zou een biodiversum gemaakt kunnen worden wat bijvoorbeeld een functie als beleeftuin kan vervullen. Zo kunt u deze 'kale grond' toch nog gebruiken, brengt het rust en een goede werksfeer onder werknemers en trekt het zelfs mensen aan. Dit is echter niet het enige voorbeeld. Op landbouwgrond zien we vaak terug dat er met bepaalde stukken land weinig gedaan wordt. Hier echt iets mee doen is vaak te duur en als boer heb je er vaak ook geen tijd voor. Een biodiversum hoeft echter niet duur te zijn en vergt weinig onderhoudt wanneer het er staat! Het is een ecosysteem in het klein, dat zichelf met interne cycli onderhoudt!

Naast bedrijventerreinen, winkelcentra en landbouwgronden kunt u denken aan locaties al industrieterreinen, natuurgebieden, parkeerterreinen en nieuwbouwwijken. In bijna ieder geval is het antwoord op de vraag "Is mijn terrein geschikt voor een biodiversum?" dus 'ja'.

Benieuwd hoe een biodiversum er in de practijk uitziet? Neem eens een kijkje naar een van onze recente projecten; Het eerste biodiversum van Friesland! Heeft u al interesse gekregen? Neem gerust contact op!

biodivers ingericht en beheerd