Mannen van staal

Het eerste Biodiversum van Fyslân

Voor het metaalbedrijf Mannen van Staal in Leeuwarden hebben wij in 2018 een Biodiversum gerealiseerd. Dit Biodiversum was een stap in de groene richting voor het bedrijf en trok veel aandacht van onder andere ondernemers en de media. Hiernaast is dit het eerste biodiversum van heel Fryslân! Hier volgt u de ontwikkelingen van dit Biodiversum.

Het Biodiversum
In 2018 heeft Biodiversum de handen ineen geslagen met het metaalbedrijf Mannen van Staal om een Biodiversum te realiseren. Reden hiervoor was dat er op het bedrijventerrein een 'kaal', ongebruikt stuk grond aanwezig was, waar het bedrijf graag iets groens mee wilde doen. Dit was een mooie kans voor Biodiversum om met Mannen van Staal nieuw leven in het industrieterrein van Leeuwarden te blazen (letterlijk!).
Dit nieuwe Biodiversum brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen zorgt het voor een significante verhoging van de lokale biodiversiteit, maar geeft dit het gehele industrieterrein een nieuwe functie voor de ecologie. Het laat zien dat de mens wel degelijk industrie kan bedrijven terwijl de natuur nog steeds haar gang kan gaan in hetzelfde gebied. Dit was ook precies waar de gemeente Leeuwarden naar zocht. Uit voorbeelden in de maatschappij blijkt dat het vergroenen van industrieterreinen veel maatschappelijke pluspunten met zich mee brengt (waaronder minder stress en
Ecoloog Peter de Boer opent met de directeur van Mannen van Staal het nieuwe Biodiversum
ziekteverzuim). Het blijkt zelfs enige vorm van toerisme aan te trekken!
Hiernaast heeft dit Biodiversum ook netwerk-vergrotende werkingen. Mannen van Staal is in Leeuwarden het eerste bedrijf met een echt Biodiversum op hun terrein. Dit nieuws trok bij de opening de nodige ondernemers aan. Het bedrijf staat nu, na alle media aandacht, bijvoorbeeld door de Leeuwarder Courant, bekend als een koploper van groene bedrijven in de regio. Het 'biodivers' invullen van een overgebleven stuk grond heeft een scala aan voordelen met zich meegebracht.

Monitoring
Na de aanleg van het Biodiversum wordt door Ecologisch Adviesbureau FaunaX monitoring uitgevoerd. In
2019 is een 0-monitorig uitgevoerd. Vervolgens zijn er in 2020 drie bezoeken aan het Biodiversum gebracht om de toename in Biodiversiteit op het terrein te meten. Na één jaar is deze toename al duidelijk zichtbaar. In 2019 werden in het Biodiversum 41 soorten planten geteld. In 2020 waren dit er 56. Een toename van 37%!

Voor ongewervelden was deze toename nog duidelijker. In 2019 werden in het Biodiversum namelijk 38 soorten ongewervelden geteld. In 2020 waren dit er maar liefst 68. Dit betekend dat de hoeveelheid soorten ongewervelden in het Biodiversum in één jaar tijd met 79% is toegenomen!

Een distelvlinder in het Biodiversum
We zijn ontzettend nieuwgierig naar hoe de biodiversiteit zich in dit Biodiversum zal ontwikkelen. We verwachten dat de hoeveelheid soorten planten en ongewervelden in de aankomende jaren nog verder zal stijgen. Dit zal in de loop van tijd gepaard gaan met een toename van de hoeveelheid soorten zoogdieren en vogels in het gebied. Voor nu lijkt de aanleg van het Biodiversum het gewenste effect te hebben!


Ontwikkelingen na 1 jaar
De toekomst
Dit Biodiversum is voor nu de eerste en de enige in de hele provincie Fryslân, maar zal zeker niet de laatste zijn. Sterker nog, we zijn druk bezig met het maken van ontwerpschetsen voor de volgende Biodiversums! Wij zijn overtuigd dat dit dè manier voor ons is om de biodiversiteit van Nederland te helpen. Wij zijn dan ook zeer enthousiast om meer Biodiversums te realiseren en andere bedrijven te laten zien hoeveel voordelen je uit een stuk land kan krijgen waar je anders niets mee doet.

Heeft u interesse in een Biodiversum? Of bent u benieuwd hoe het maken van een Biodiversum in zijn werk gaat of wat een Biodiversum nu eigenlijk is? Ontdek de voordelen van een Biodiversum hier! Neemt u liever zelf contact op? Wij zitten altijd klaar om de mogelijkheden van een Biodiversum met u te bespreken!

Het eerste Biodiversum van Fryslân is een groot succes!