Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is de verscheidenheid van het leven op het niveau van genetica, soorten planten & dieren en ecosystemen. Deze variatie staat al een flink aantal jaren behoorlijk onder druk. In Nederland zijn we in de afgelopen 100 jaar van 40% aan biodiversiteit naar ongeveer 15% gegaan. Daarmee zijn we één van de slechts scorende landen ter wereld. Reden tot zorg, waar we gezamenlijk de komende jaren de schouders onder willen zetten, voor een betere leefomgeving om onze kinderen en kleinkinderen in op te laten groeien.
biodiversiteit en oorzaken van verlies in europa
Waarom is biodiversiteit eigenlijk belangrijk? Buiten dat zij de kwaliteit van de wereld aangeeft, biedt zij belangrijke ecosysteemdiensten, waar wij voor ons voortbestaan van afhankelijk zijn. Van de voedselgewassen wordt bijvoorbeeld meer dan 70% bestoven door dieren en zonder biodiversiteit zou de vruchtbaarheid van onze planeet ver terug lopen.

Naast ons voedsel zijn we ook afhankelijk van biodiversiteit voor de bodemvruchtbaarheid. Bodemdiertjes breken stoffen af om vervolgens weer opgenomen te kunnen worden door de planten om van te groeien. Daarnaast zorgt een gezonde biodiversiteit er ook voor dat dieren amper tot niet uit kunnen groeien tot plagen. Er zijn vele diensten waarbij de mensheid afhankelijk is van de kwaliteit van de biodiversiteit.

Voorbeelden van ecosysteemdiensten in Nederland - Bron: PBL, WUR, CICES 2014